Je kinderen leren opruimen

In gezinnen met (jonge) kinderen zijn hun rondslingerende speelgoed en spullen voor ouders nogal eens een ergernis, wat de sfeer in huis niet ten goede komt. Daarom is het belangrijk je kinderen op zo jong mogelijke leeftijd, vooral voor ze in de puberteit komen, te leren opruimen.

Het woord ‘opruimen’ is voor veel (jonge) kinderen een abstract, vaag begrip. Spelenderwijs kun je het hen op een leuke manier aanleren  door het samen met hen (voor) te doen. Blokken in de blokkendoos, poppen in de poppendoos, kleurpotloden bij elkaar, kleding gesorteerd in de kast etc. Geef daarna altijd een kleine beloning bijvoorbeeld een extra verhaaltje voorlezen of iets anders eenvoudigs wat past bij de leeftijd.

Look what is this

Door de speelse manier van aanleren gaan kinderen na verloop van tijd vanzelf begrijpen dat dit de huisregel /afspraak is wat betreft opruimen.  Naarmate je jongere kind de vaardigheid van het opruimen onder de knie krijgt kun je in de loop der tijd de beloningen geleidelijk, niet te abrupt, afbouwen. Blijf wel complimenten geven voor hun goede gedrag!

Duidelijke afspraken maken over de vaste plekken van ieders speelgoed en spullen zijn belangrijk. Wat kan en mag blijven in de algemene leefruimten, zoals de keuken, zitkamer en hal en wat behoort in hun eigen slaap- of speelkamer. Omdat kinderen nou eenmaal kinderen zijn, zal er ondanks de huisregels regelmatig van worden afgeweken zeker als het tieners zijn ;-). Alleen al aan het woord ‘opruimen’ hebben tieners vaak een bloedhekel.

Herinner je (tiener)kinderen kort en op een zo positief mogelijke manier aan de huisregels. Vooral niet uitweiden op een in hun ogen zeurende manier. Dat heeft een averechts effect bovendien weten zij vaak best wat de huisregels zijn.

Gebruik zo weinig mogelijk het woord ‘opruimen’, maar benoem op te ruimen zaken concreet en vooral met een neutrale intonatie bijvoorbeeld: “Hang even je jas aan de kapstok”of  “zet je schoenen op de vaste plek” of “verzamel je vuile afwas en zet die in de afwasmachine” of  “verzamel je vuile was en leg die in de wasmand.”

Het ene kind pikt het sneller op als het andere. Het kan een proces van jaren zijn, dus geduldig en rustig blijven herhalen.

En bedenk vooral ook dat jij en je partner zelf het goede voorbeeld geven. Want niet alleen doet goed voorbeeld goed volgen, maar slecht voorbeeld ook!

Wil je een blogartikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar www.geeftruimte.nl