Makkelijk opruimen? Houd het klein!

Econoom E. F. Schumacher (1911-1977) zei het al: “Een pond praktijk is meer waard dan een ton theorie”.

Dat zie ik steeds weer bevestigd in mijn dagelijkse werk als opruimcoach.
Regelmatig vertellen cliënten dat ze allerlei boeken hebben gelezen over opruimen, organizing en efficiënt werken en zeggen ‘eigenlijk weet ik dat wel, maar ik doe het niet.’ Erover lezen is voor veel mensen toch onvoldoende om daadwerkelijk tot actie te komen om zaken beter te organiseren.

De reden waarom mensen niet komen tot een opruimmoment, is vaak omdat ze niet weten hoe of waar ze moeten beginnen. Zeker als er een heleboel opgeruimd moet worden, dan ziet men er als een berg tegen op. Bovendien, als er opgeruimd wordt, dan gaan mensen vaak zo groots, langdurig en uitputtend aan de slag, dat ze daarna totaal geen zin meer hebben om over een tijdje weer zo op te ruimen. Opruimen wekt dan een negatief gevoel op.

Juist als de warboel groot is in huis, werk of hoofd, dan is het hard nodig om de boel op orde te brengen, anders wordt de wanorde en onrust alleen maar groter. En meestal maakt je dat niet blijer.

Rode kookwekker
Het toverwoord om écht en blij aan de slag te gaan met opruimen is: KLEIN.
Dat wil zeggen zowel het doel/ de plek klein houden, als de tijd die je ervoor uittrekt. Met frequente kleine sessies is opruimen een ‘eitje’ omdat die gemakkelijk te doen zijn en je gemotiveerd houden voor een volgende keer.
Zoals Paul Kerr, NLP auteur, zegt: “Move your ass and your mind will follow.”

Start je korte opruimsessie als volgt:
– Besluit tot het opruimen van een klein doel of kleine plek. Bijvoorbeeld één kleine stapel papieren, één schap, één lade of één hoekje. De hele administratie, een hele kast of een hele kamer is dus too much, niet doen dus!
– Zet alle mogelijke ‘stoorzenders’ uit zoals tv, telefoon, e-mail en vertel eventueel aanwezige huisgenoten of collega’s, dat je gedurende de geplande tijd niet gestoord wilt worden.
– Stel een kookwekker of de timer op je smartphone in voor de geplande korte tijd bijvoorbeeld 30 of 60 minuten.
– Zet eventueel benodigde spullen klaar zoals afvalbak, poetsmiddelen, schaar e.d.
– Start met opruimen en focus alleen op je opruimdoel. Werk die geplande tijd zonder onderbreking lekker door.
– Als de tijd om is, stop je meteen en voer je evt. afval af en ruim je poetsmiddelen op.
– Als laatste plan je in je agenda meteen zo’n zelfde tweede korte opruimsessie voor een nieuw klein doel of kleine plek.
– Beloon jezelf en geniet even van het resultaat met een lekker drankje en een big smile voor jezelf, good job!

Ga vervolgens verder met je gewone bezigheden met het voldane gevoel dat je een kleine stap gezet hebt naar meer overzicht en ruimte voor jezelf.

Je reactie via Facebook of Twitter waardeer ik.

Wil je een blogartikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar www.geeftruimte.nl