Vakantievoorbereiding – relaxed heen en terug

Een goede en dus vooral tijdige vakantievoorbereiding is het halve werk. Het is meer dan je reis boeken en spullen inpakken. Met overzichtelijke checklijsten een tijdige planning en aanschaf van benodigdheden, voorkom je onnodige stress en irritatie voor vertrek.

4 à 5 weken voor vertrek regelen
Een persoonlijk passende vakantiechecklijst maken bijvoorbeeld via www.meenemen.nl.
Bij elke nieuwe reis kun je deze checklijsten telkens naar behoefte aanpassen.

Reis- en vervoersdocumenten en kopieën; reis- en annuleringsverzekeringen; inentingen; onderhoudsbeurt vervoersmiddel.

Verzorging van huisdieren, planten, post en huis.

Administratie tijdig bijwerken o.a. betalingen, archiveren, lezen, adres- en telefoonlijst updaten.

Levensmiddelenvoorraad zoveel mogelijk opmaken.

Bespreek met je partner/huisgenoten ruim vooraf wie welke voorbereidingstaken wanneer verricht, en noteer dit. Zo kunnen jullie samen genieten van een relaxed vertrek. Bespreek wekelijks de voortgang.

Zo nodig aanschaffen
Medicijnen en EHBO-spullen, verzorgingsproducten, kleding, schoeisel, reisgidsen, landkaarten, kampeer- en recreatiespullen.

Laatste week voor vertrek klusjes
Inpakken met behulp van je persoonlijke vakantiepaklijst die je al hebt gemaakt via www.meenemen.nl.

Check medicijnen, EHBO-spullen en zorgverzekeringspassen.

Voor thuisblijvende huisdieren voldoende voer kopen en verzorgingsinstructies doorgeven aan verzorgers.

Eventueel bibliotheekboeken halen, naar de kapper, pedicure, arts en bank.

Tuinieren, vooral de voortuin ter voorkoming van inbraak (geeft bewoonde indruk).

Urgente administratie (betalingen) afhandelen; vakantie-informatie aan thuisblijvers doorgeven; fotocamera ‘leeg’ maken en opladen; bagagelabels maken.

Koelelementen in vriezer leggen en vlak voor vertrek in de koelbox; koelkast en huisvuilbakken legen en reinigen en eventueel oud papier standby klaarzetten.

Laatste stofzuigbeurt en sanitair reinigen; apparatuur uitschakelen (voor energiebesparing en veiligheid); ramen en deuren op slot en gordijnen half dicht (geeft bewoonde indruk).

Na de vakantie met ‘opruimsport’ relaxte start van gewone leven
Voorkom na de vakantie irritatie door dagenlang of wekenlang rondslingerende (vuile) vakantiespullen. Het helpt als je een gezinsuitdaging / sport maakt van het opruimen van de vakantiespullen.

Pak op je vakantieadres de vuile was apart bijeen in plastic zakken. Thuis kun je die meteen bij de wasmachine droppen en de wasmachine laten draaien terwijl de rest van de vakantiespullen samen worden opgeruimd.

Bespreek tijdens de terugreis, ongeveer een uur voor thuiskomst, de ‘opruimsport’. Dus wie welke opruimtaak doet. Verdeel de taken naar draagkracht, ook voor kinderen op hun niveau. Stel een tijdslimiet van bijvoorbeeld 2 uur.

Houd vast aan de regel: eerst samen alles opruimen voordat er andere, (ontspannende) activiteiten worden ondernomen. Dus niet bij thuiskomst meteen uitgebreid de (e-mail)post lezen, met de buren praten, tv kijken of zoiets.

Beloon de gezamenlijke ‘opruimsport’ gezellig met iets lekkers.
Zo start je samen in een goede sfeer weer het gewone leven.

Happy holidays!

Wil je een blogartikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar www.geeftruimte.nl